Egbert & Esther

Een kookeiland van bijna drie meter en wand van bijna zes bij vier meter lang

Onlangs is de woning weer verbouwd, maar de keuken zelf was sinds de plaatsing in 2004 nog lang niet aan vervanging toe.  Het werd een fraaie upgrade, in 2021 gerealiseerd in de woning van Egbert & Esther uit het Friese Oranjewoud. Voor de verbouwing in 2004 liepen ze met de gedachte rond om de keuken te laten maken waarvan ze al zo lang droomden. 

De grootte in Amerikaanse proporties en uitgevoerd in de stijl van de woning, British Country. “De keuken graag in ossenbloed rood, maar wel strak” hoor ik Egbert nog zeggen.  Toen na 17(!) jaar de woning gerestyled werd, is de keuken ook gerestyled en was het moment de keuken te voorzien van de nieuwste snufjes. 

Poortman Keukens uit Leeuwarden heeft in 2004 de keuken gerealiseerd. Met een kookeiland van bijna drie meter lang. “Ook heeft Corjan van Poortman Keukens, het verlichtingsplan gemaakt. Hij maakte een ontwerp dat precies was zoals we het wilden, tot aan de geleverde lampen aan toe.”

Zwarte handgrepen
Het oorspronkelijke ontwerp had op het kookeiland een topblad uitgevoerd zoals de fronten, in Canapa hoogglans lak. Dat maakte het géén keuken, maar een kookdressoir. Rank en strak, mooi tegen de muur aan. Na ca. 17 jaar nog steeds prachtig en functioneel, dus toen in 2021 sprake was van de upgrade, is weer gekozen voor Poortman Keukens. Én voor een opgedikt composiet werkblad in antraciet. De nieuwe handgrepen in black metal, op maat laten komen. “zwarte handgrepen zagen we eerst niet zo zitten, tót Corjan dit materiaal liet zien. Dat vonden we prachtig, door en door zwart, dus ook als er een krasje in komt blijft het zwart! Een goed advies.” De combinatie van de bestaande keuken in “ossenbloed rood” met Canapa, geheel in hoogglans is nu  gecombineerd met de black metal handgrepen, vervolmaakt met het composiet opgedikt werkblad. “Dat opdikken was een idee van Corjan. Dat had wel tot gevolg dat de kasten onder het koken, stuk voor stuk terplekke ingekort werden. De bediening van de kookapparatuur mooi op / in het werkblad. Het is prachtig Vakwerk.” Het werkblad is gemaakt van Silestone gezoet Raven-composiet.”

Veel opbergruimte
Op het kookeiland kozen ze voor de Gaggenau inductieplaat met TFT display, inductie wok met speciale inductiering en teppanyaki grill. De eilandafzuigkap van 270cm. doet na bijna 20 jaar nog steeds zijn werk. Omdat we van een aparte kraan met aparte Quooker naar de Fusion (3-in-1) zijn gegaan, hebben Egbert & Esther gekozen voor twee zeeppompen, mooi voor iedere spoelbak één. “In een handomdraai heb je kokend water, koud en warm in één, ideaal. In de keuken zit veel lengte waardoor verder enorm veel opbergruimte en dat is heel fijn.”

In de hoge kasten kozen Esther en Egbert daarnaast voor een ruime oven en Amerikaanse koelkast van Gaggenau. Met de vaatwasser ideaal op werkhoogte ingebouwd. De 90cm oven is ontworpen door de Deense designer Georg Jensen. 

De Liebherr wijnklimaatkast kon mooi vrijstaand om de hoek. “We zijn liefhebbers. Heerlijk dat je de temperatuur voor zowel rood als wit/rosé kunt instellen én er past zelfs een humidor in. Het is een prachtig apparaat.”

Aan de eettafel bij het kookeiland is het heerlijk samenzijn met onze kinderen en vrienden; tijdens onze dinertjes lekker aanschuiven. Egbert & Esther zijn al jaren  gelukkig met hun Engels georiënteerde, strakke keuken en kijken met plezier terug op hoe die tot stand kwam. “Corjan van Poortman Keukens neemt de tijd voor je, is geduldig, luistert goed en denkt mee. Wij hebben een warm gevoel als we er aan terugdenken. Het hele proces, ook met de monteurs is erg prettig verlopen.”